Råvareguiden

Rabarber

Rabarberens botaniske ord Rheum rhabarbarum, er en kombination af det græske ord rha for Volga floden og det latinske ord barbarum for det område omkring floden, som var beboet af ikke-romere.
I 1608 blev rabarberen bragt til Europa af en italiensk botanist, som erstatning for den kinesiske rabarber der blev anvendt medicinsk.
I 1830’erne kom den til Danmark og blev anvendt til rødgrød og kompot.Botanisk set er planten en grøntsag, men den anvendes oftest som en frugt.
Rabarber er en flerårig plante, som man kan høste på i 5-10 år. Den behøver en kold sæson for at blomstre, hvilket gør den ideel til det nordlige klima.

Friske rabarber skal være let tynde, spændstig og mørkerød i farven. De grønne stilke er mere strenget og mere sure. Rabarber indeholder antocyaner, som giver grøntsagen dens røde farve. Indholdet varierer i de forskellige sorter, så nogle er mere røde end andre.
Friske rabarber er let fordærvelige og bør opbevares på køl for at bevare fugtigheden.

Grøntsagens syrlige smag skyldes et højt indhold af oxalsyre og æblesyre (indholdet afhænger af sort). Oxalsyre udfældes let med calcium, og det forhindrer kroppens optagelse af calcium både fra rabarbaren og fra andre fødevarer. Det kan desuden give ubehagelige reaktioner på tænderne.
Hvis det ønskes, kan man tilsætte calciumchlorid (“Nonoxal”) under kogning. Herved udfældes oxalsyren med calcium. Følg pakkens brugsanvisning.

Del artiklen: