Sæsonguide
- sæson
Annoncørbetalt indhold
Portvin er en helt særlig type vin, der er blevet yderst populær over det seneste stykke tid, men hvor meget ved du egentlig om den skønne vin? Hvad end du er portvins entusiast eller nybegynder inden for området, så har vi her samlet en masse spændende viden om portvin, så du kan blive klogere på råvarer, fremstilling og servering samt få inspiration til, hvordan du kan bruge portvin i madlavningen.
Den specielle vin produceres i Portugal i Douro regionen, der grænser op mod Douro floden. Portvin fremstilles primært af 5 forskellige druesorter, men overordnet er der mere end 100 forskellige druesorter herunder både røde, blå og grønne druer, som bruges til fremstillingen.
Få endnu mere info om vindruen som råvare og herunder forskellene på de forskellige sorter. Mange portvine laves på en blanding af forskellige druesorter, og de portugisiske vinproducenter er særligt dygtige til kunsten at masterblende. Størstedelen af portvine fremstilles på røde druer, hvilket resulterer i røde- roséportvine, hvorimod hvide portvine typisk baseres på grønne druesorter.
Måden hvorpå portvin fremstilles resulterer i en smagfuld og sødere vin med en højere alkoholprocent sammenlignet med klassiske rød- og hvidvine. Portvin kan fremstilles efter forskellige metoder alt efter hvilken variant eksempelvis hvide- eller røde portvin. Drueskaller, kerner og saft fra druerne gæres indtil der opnås en alkoholprocent på cirka 6-7%.
Dernæst tilføres brandy eller såkaldt druesprit med en alkoholprocent på op mod 77%. Førnævnte stopper gæringen samtidig med, at det sikrer, at restsukkeret bevares. Væsken hældes derefter på fade, hvor den typisk opbevares i nogle måneder. Portvinen opnår derved sin sødme samt en alkoholprocent på 19-22%.
En anden ting, der er vigtig at få styr på, er kunsten at drikke og servere portvin i det rette glas. Gør dig selv den tjeneste at nyde en god portvin af et portvinsglas. Der findes mange forskellige portvinsglas med det samme overordnede formål. Glassets facon giver den bedst mulige smagsoplevelse, da det giver mulighed for at slynge væsken rundt, så duft- og smagsaromaerne opleves og udvikles. Læs mere og se nærmere på forskellige portvinsglas.
Derudover er der forskellige tommelfingerregler for, hvilken temperatur du bør servere din portvin ved. Det er selvfølgelig en smagssag, hvilken temperatur der foretrækkes, men typisk serveres portvin afkølet til omkring 12-18 grader, hvorefter den langsomt udvikles og varmes op af rummets temperatur. Opbevarer du din portvin i køleskabet, vil smagen være mildere, da koldere temperaturer mildner smagen af alkohol.
Portvinens søde smag gør, at den er fantastisk at servere efter middagen som en del af desserten. Den kan dog også bruges som ingrediens i madlavningen, da portvin er en fremragende smagsforstærker. Du kan anvende portvin i din madlavning eksempelvis for at tilføre smag til glace, sauce og simreretter.
Når man bruger alkohol i madlavningen, er det hovedsageligt for smagen. Derfor er det vigtigt at alkoholen fjernes, typisk ved at koge retten op. Andre teknikker med alkohol indeholder flambering. Her bruges cognac ofte til at give en lækker smag til retter.
Smagsnuancerne i portvin er hovedsageligt klædelige til kraftfulde oste, salte og røgede snacks samt velsmagende søde sager, hvor portvinen især går godt i samspil med chokolade og karamel.
I vintermånederne er portvin en oplagt smagsgiver til blandt andet gløgg.