Råvareguiden

Den bedste opskrift på rabarber crumble

En sprød forårstradition

Duften af nybagt rabarber crumble i køkkenet fremkalder straks minder om forårets komme. Lige når de første rabarberstængler skyder frem i haven, er tiden inde til at gå i gang med det, der må være en af familiens mest elskede desserter. Det er i disse øjeblikke, når du smuldrer den sprøde crumble med fingrene, at livet føles særligt sødt.

Rabarberens sæson

Denne crumble er perfekt til foråret og tidlig sommer, når rabarberne er i deres es. Rabarberen, med sin skønne balance mellem sødt og syrligt, er på sit bedste fra april til juni. Det er nu, du skal samle dine rabarberstængler i haven eller købe dem på det lokale marked, for at sikre den mest friske smag til din crumble.

De små detaljer i køkkenet

Forestil dig lyden af friske rabarber, der skæres i skiver. Den knasende lyd og den sprøde saft forlader stænglerne, mens sukker drysses over dem og de begynder at trække væske. Det er en symfoni af friskhed, der føles som en hyldest til alle de skønne stunder i køkkenet, fyldt med latter og forventning.

Ingredienser til rabarber crumble

Rabarber

  • 400-600 g rabarber (friske eller frosne)
  • 100 g sukker

Crumble

  • 100-110 g hvedemel
  • 100-125 g smør, koldt og i mindre tern
  • 100 g havregryn (50 g finvalsede og 50 g grovvalsede)
  • 25-50 g kokosmel (valgfrit)
  • 100 g rørsukker eller hvidt sukker
  • ½ tsk salt
  • 2 teskefulde vaniljesukker
  • 100 g Original ODENSE Marcipan (revet), valgfrit
  • 50 g mandelflager, valgfrit

Trinvise instruktioner

Forberedelse af rabarber

Begynd med at vaske rabarberne grundigt og skær top og bund af. Pas på ikke at skære for meget af, da den nederste del er rig på smag. Skær stænglerne i 1-2 cm tykke skiver. Drys med sukker og vend godt rundt i skålen. Ønsker du ekstra smag, kan du tilføje lidt majsstivelse, ingefær eller revet citronskal.

Forberedelse af crumble

I en stor skål blandes hvedemel, havregryn, sukker, salt, og vaniljesukker. Skær det kolde smør i tern og gnid det ind i melblandingen, indtil det ligner reven ost. Hvis du ønsker, bland da kokosmel, revet marcipan eller mandelflager i dejen for en ekstra dimension i smag og tekstur.

Sammenlægning og bagning

Fordel rabarberne jævnt i et smurt ovnfast fad. Drys halvdelen af crumblen over dem og tryk let. Fordel dernæst resten over rabarberne – gerne rigeligt, da det falder lidt sammen under bagningen. Forvarm ovnen til 200°C varmluft og bag i 20-25 minutter. Crumblen skal være gylden, og rabarberne skal boble skønt langs kanterne.

Servering og tips

Lad desserten køle af i et par minutter før servering. Den er vidunderlig med kold vaniljeis, letpisket flødeskum eller en cremet creme fraiche. Overvej at tilføje et lille drys mandelflager eller nogle friske mynteblade for en ekstra flot præsentation. Har du en andens favorit topping, så vær ikke bange for at toppe rabarber crumblen med netop det!

Gode råd og variationer

Kan rabarberne erstattes? Absolut! Prøv med æbler eller pærer for en ny twist. Havregrynene kan byttes ud med knuste nødder, hvis det foretrækkes. Vil du have crumblen sødere? Tilfør lidt ekstra sukker efter smag. Uanset hvad, så er denne dessert en gave fra køkkenet til din familie – og den vil med garanti fremkalde smil ved bordet.

Del artiklen: