Sæsonguide
- sæson
Der er noget helt særligt ved sensommeren, når solens stråler stadig varmer men alligevel begynder at aftage, og havens bærbuske bugner af modne, røde ribs. Det er netop i disse øjeblikke, at tiden står stille, og køkkenet fyldes med duften af ribs, der langsomt bobler i gryden – en duft, der minder om barndommens bedste sommertider.
Ribsgele er essensen af dansk sommer på glas. Når ribsene er i sæson fra juli til august, er de på deres mest aromatiske og er perfekte til at forvandle til den rige, glødende gele, som vi elsker at smøre tykt på brød eller servere til aftensmaden. At lave ribsgele er som at fange sommeren i et glas, og denne proces er intet mindre end hyggelig.
Før du kan påbegynde den magiske proces, skal ribsene forberedes. Det starter med et varmt strejf af sol på hænderne, mens du plukker friske ribs fra busken. Skyl ribsene grundigt under rindende vand, og fjern forsigtigt de grønne blade og stilke. Ved at køre en gaffel ned langs grenene, falder de små perler af ribs som rubiner ned i skålen. En skål, der nu er klar til at bidrage til den velsmagende tradition.
Placér de skælvede ribs i en gryde med vand og sukker. Bring det hele i kog, mens du lader dem smelte sammen i en symfoni af boblen og latterlige, søde dufte, der fylder køkkenet. Det er kunst i ventetidens gave – 10 minutter, hvor bærrene bliver bløde og lader deres saft flyde frit.
Når ribsmassen har kogt færdig, tag gryden fra varmen. Her skal saften opleves nærmest ceremonielt. Lad den løbe gennem en sigte beklædt med et rent viskestykke eller klæde af musselin, så du ender med en klar, rubinrød saft, der venter på sin transformation.
Tilsæt en pose pektin til den varme saft, og lad blandingen koge op igen. For mange er dette et essentielt trin; her opstår magien, hvor saften gradvist omdannes til gele. Når det står og tykner, begynder forventningens glæde at stige.
Noget af det vigtigste er naturligvis geleringstesten. Tag en teskefuld saft og placer den på en kold tallerken. Sæt den i køleskabet et par minutter. Hvis saften bliver tykkere og dannes små rynker, når den skubbes til, ved du, at du har ramt pletten. Tilfredsstillelsen af en god geleringstest er jo nærmest usammenlignelig.
Når din ribsgele er klar, hældes den i atamon-skyllede glas. Du vil mærke en tilfredsstillende klik-lyd, når lågene lukkes og fortæller, at glassene er forseglede og klar til at gemmes væk med forsikringen om, at sommerens smag vil være bevaret gennem vinterkulden.
Mens den klassiske opskrift på ribsgele er ren og enkel, kan du altid vælge at eksperimentere. Måske vil du tilsætte en vaniljestang for en lidt dybere aroma eller en antydning af stjerneanis for et hint af krydderi. Og hvad med en smule appelsinskal for et citrusindfald? Mulighederne for personlige præg er uendelige.
At lave ribsgele er mere end en opskrift; det er en oplevelse, en tradition, der skaber minder. Jeg opfordrer dig til at invitere dine kære med ind i køkkenet, lad børnene dufte til de varme bær, og gør det hele til en årlig begivenhed, der vil leve videre gennem generationer.