Råvareguiden

Den Ultimative Guide til Vitello Tonnato

Duften af hvidvin og urter, der simrer stille på komfuret, vækker minder om aftener i Italien, hvor tiden nænsomt står stille. Vitello Tonnato, en delikat ret med sine rødder i Piemonte-regionen, er det perfekte eksempel på, hvordan simple ingredienser kan forenes til en smagfuld symfoni.

Hvad er vitello tonnato?

Vitello tonnato er en klassisk italiensk skive kødret serveret med en cremet og umamifyldt tonnatosauce. Retten består typisk af mørt kalvekød, tyndt skåret og overdænget med en rig sauce lavet af tun, ansjoser og kapers.

Ingredienser til vitello tonnato

For at skabe denne kulinariske oplevelse, skal du bruge:

  • 1 kg kalvekød (magatello eller lignende)
  • 500 ml hvidvin
  • 250 ml hvidvinseddike
  • 1 løg, groft skåret
  • 2 selleristilke, groft skårne
  • 1 bundt timian
  • 2 laurelblade
  • 200 g tun i olie, drænet
  • 6 ansjosfileter
  • 2 spsk kapers
  • 3 æggeblommer
  • 200 ml olivenolie
  • frisk persille til pynt

Øjebliksbilledet – hvordan man laver vitello tonnato

Forestil dig kyøkkenet, hvor nattens kølige brise sniger sig ind ad det åbne vindue, mens du begynder at marinere kødet. Du renser og forbereder kødet ved at fjerne eventuelle urenheder, hvorefter det placeres i en bade af hvidvin and hvidvinseddike, sammen med løg, selleri, timian og laurelblade.

I løbet af de følgende 12 timer trækker aromaerne langsomt ind i kødet, indtil du næste eftermiddag koger det i marinaden. Dampen fylder rummet, og en dyb tilfredshed breder sig, mens du ser kødet langsomt nå den rette temperatur og blødhed.

Forberedelse af den smagfulde tonnatosauce

Mens kødet køler af, går vi videre til tonnatosaucen. I en blender forener du tun, ansjoser, kapers og æggeblommer. I en langsom strøm tilsætter du olivenolie og ser saucen tykne til en silkeagtig konsistens. Den lette susen af blenderen skaber en ro i rummet, mens du smager dig frem til den perfekte balance mellem syrligt, salt og umami.

Servering og nydelse

Når solens sidste stråler rammer køkkenet, anretter du skiverne af det møre kalvekød på en stor serveringsplade. Tonnatosaucen bredes forsigtigt over kødet, og retten dekoreres med kapers og en anelse frisk persille. Retten serveres traditionelt kold, som en let, men kompleks antipasto.

Sæsonens betydning

Vitello tonnato er især populær om sommeren, når lyset er længere, og maden ofte nydes ude i haven. Selvom kalvekød kan fås året rundt, løfter de friske urter og den kølige servering retten til sommerens favorit.

Eksklusive tips og variationer

En rejse i smag er personlig, og din vitello tonnato fortjener eksperimentering. Overvej at tilsætte en smule citronskal for en frisk pift. Er der gæster med specifikke præferencer? Skift ansjoserne ud med en smule mere tun for en mildere smag, eller prøv med rødvinseddike for en dybere nuancer.

Vitello tonnato er en ret, der taler til sjælen. Hiv dig med på en rejse gennem Italiens regioner, og lad duften og smagen bringe dig fornøjelser. Klar til at fortrylle dine gæster med denne klassiske italienske delikatesse?

Del artiklen: