Foråret har endelig gjort sit indtog, og køkkenet fyldes af lyset fra de længere dage. En duft af dampet fisk og gylden friture får mundvandet til at løbe. Dette er historien om det klassiske danske stjerneskud – en tallerken, hvor tradition og smag går op i en højere enhed. Tænk på de friske, sprøde asparges, der bringer forårets spæde energi ind i dit køkken og gør denne ret til et festfyrværkeri af teksturer og smagsnuancer.
Ingredienser til den perfekte stjerneskud oplevelse
På et solidt fundament starter enhver vellykket opskrift. Her ser vi nærmere på de ingredienser, der skal til for at fremmane retten:
- 8 stk. små rødspættefileter
- 2 skalotteløg
- 3 dl hvidvin
- 2 æg
- Lidt rasp
- Olie til friture
- 8 stk. hele asparges på glas (eller friske, når sæsonen tillader)
- 150 g søkogte rejer (eller fjordrejer)
- 1 bæger lakserogn (eller stenbiderrogn)
- 1 stk. hjertesalat
- 1 dl cremefraiche 18 %
- 2 spsk mayonnaise
- 2 spsk koncentreret tomatpuré
- 1 citron, 1 spsk saft herfra
- 1 knivspids sød paprika
- 1 knivspids røget paprika
- Salt og sort peber, friskkværnet
- 4 skiver brød
- 4 håndfulde grøn salat, til anretning
- 12 skiver agurk
- 1 citron, skåret i både
- 2 håndfulde frisk dild, til pynt
En forførende thousand island dressing
Få dressingen til at spille perfekt sammen med resten af retten. En balance af syrligt, sødt og lidt krydret, der understøtter smagene uden at tage over:
- Pisk æggeblommen med sennep, salt, peber, og hvidvinseddike.
- Tilsæt olien lidt efter lidt mens der piskes indtil konsistensen er passende tyk.
- Bland creme fraiche i mayonnaisen og derpå de øvrige ingredienser.
- Smag til, så dressingen sidder lige i skabet.
Forberedelse er alt. Når du har alle ingredienser klar, er det bare at nyde processen:
- De pillede søkogte rejer og asparges dryppes grundigt af.
- Rødspættefileterne saltes 20 min. før de skal bruges.
- Til de dampede fileter smøres et lille ildfast fad. Hakket skalotteløg fordeles i bunden, fiskefileterne lægges ovenpå. Lidt hvidvin hældes ved og det hele dækkes af et stykke smurt bagepapir og dampes i ovnen ved 200 grader i 6-8 minutter afhængig af fileternes tykkelse.
- Til de friterede fileter tørres fisken grundigt af i køkkenrulle og vendes derpå først i sammenpisket æg og derefter i rasp. Lad paneringen sætte sig lidt inden de friteres gyldne i varm olie.
- Skær ikke alt for tynde skiver af sandwichbrød, fjern skorpen og steg dem gyldne og sprøde i smør.
- Anret dit stjerneskud – først brød, derpå lidt blade af hjertesalat. Så de to slags fiskefilet, derpå rejer og asparges, thousand island dressing, lakserogn og endelig dild og citron.
Tips til at gøre dit stjerneskud unikt
Stjerneskud er en ret, der kan tilpasses din personlige smag. Måske ville et drys af cayennepeber kunne give dressingen et lille kick? Eller nogle syltede rødløg for en syrlig kontrast? Der er udforskning og plads til personlige præferencer.
Uanset hvilken version du vælger, venter en sand gastronomisk fornøjelse. Den klassiske kombination af ingredienser garanterer glæde både ved bordet og i dine minder om en vellykket middag. Tænd musikken i køkkenet, inviter nogle gode venner eller familien, og nyd kunsten at tilberede og servere et måltid der emmer af tradition, hygge og velsmag.
Så hvad venter du på? Tag på opdagelse i det danske køkken og gør det klassiske stjerneskud til en del af din egen madoplevelse.