Råvareguiden

Kalvefrikassé med grønne grøntsager

Duften af mad, der simrer stille på komfuret, har altid mindet mig om de øjeblikke, hvor tiden står stille. Man siger, at en god frikassé kan samle en familie om bordet på en kølig efterårsdag. Denne klassiske ret, rig på smag og fyldt med farverige grøntsager, er perfekt til de måneder, hvor det bugner af friske råvarer.

Forberedelse af de friske ingredienser

Frikassé er en ret, der virkelig kommer til sin ret med friske, sæsonbestemte grøntsager. I det tidlige efterår, når porrerne står ranke på marken, og de nye gulerødder stadig har jord fra den tidlige høst, ved du, at det er tid til at forvandle disse skatte til noget magisk. Hjemme i køkkenet kan du næsten høre den knasende lyd, når gulerødderne skæres i skrå skiver, mens aspargesene elegant knækker, og de grønne ærter ruller hen over skærebrættet.

Skab smag med årstidens kød

I centrum af denne spise er mørt kalvetykkam, der får lov at tage sin drømmende svømmetur i en bouillon, der damper af laurbærblade og peberkorn. For at få den bedste smag burde kalvekødet være i sæson, når efterårets kulde siver ind, og kødets naturlige sødme kan smeltes sammen med den grønne porretop og de grove skiver af gulerødder.

Sådan tilpasser du din frikassé

Når du laver frikassé, er der masser af plads til at eksperimentere. Prøv at tilføje lidt hvidvin i suppen for en ekstra dybde, eller drys lidt citronskal i sovsen for et frisk twist. Det kan også være, at nogle foreslår et skvæt fløde for en mere cremet tekstur, dette vil give retten en anden dimension.

Ingredienser

  • 800 g kalvetykkam
  • 1,5 l boullion (høns eller grøntsag)
  • 1 porretop (den grønne del, skåret i skiver)
  • 2 gulerødder (i grove tern)
  • 2 laurbærblade
  • 1 nip salt
  • 20 peberkorn
  • 2 porrer (i skiver på ca. 1 centimeter)
  • 2 gulerødder (ca. 1 centimeter skrå skiver)
  • 8 asparges (husk at knække bundstykket af)
  • 3 dl ærter
  • 2 spsk smør
  • 2 spsk hvedemel
  • 4-5 dl suppe (fra kogning af kalvekødet)
  • 1 håndfuld persille (finthakket)
  • Salt og friskkværnet peber

Fremgangsmåde

  1. Kogning af kalvekød: Kom boullion i en gryde og kog det op. Kom kødet i og lad det koge op igen. Skru ned for varmen og lad retten simre i en halvanden times tid under låg. Skum suppen hvis nødvendigt.
  2. Damper grøntsager: Damper gulerødderne i 5 minutter, så kommer porrerne ved og damper yderligere 3-4 minutter. Til sidst kommer ærter og asparges ved, og gryden tages straks af.
  3. Sovs til frikassé: Kom smør i en gryde, og når det er næsten brunt, kommer melet ved. Pisk rundt og hæld gradvist suppen i. Lad sovsen koge igennem.
  4. Samling af frikassé: Tilsæt kødet og grøntsagerne i sovsen og lad det simre 4-5 minutter, så frikasséen varmes igennem.
  5. Servering: Vend friskhakket persille i lige inden servering. Server kalvefrikassé straks sammen med nye, kogte kartofler.

Som du læner dig tilbage og nyder en bid af denne frikassé, bliver det tydeligt, hvordan de enkle ingredienser transformeres til en symfoni af smage. Varmen fra suppen og styrken fra urterne bringer liv til et måltid, der kan nydes med hver ny sæson. Del denne oplevelse med dine nærmeste og lad opskriften leve videre som en del af jeres kulinariske arv.

Del artiklen: