Råvareguiden

Kartoffelsalat med asparges: en sanserig forårsopskrift til familien

Forestil dig den stille, forventningsfulde summen i køkkenet. Forårssolen kaster et blødt lys over køkkenbordet, hvor de nye, jordspækkede kartofler ligger ved siden af en bunke knasende grønne asparges. Duftene af foråret er lige indenfor rækkevidde.

Forårsstemning og kartoffelsalat med asparges

Når de første spæde forårstegn viser sig, vækker det en lyst til at trække velkendte, men samtidig forfriskende opskrifter frem. Kartoffelsalat med asparges er en sådan ret. Hvert år, når vi når den tid, hvor kartoflerne så småt bryder igennem den danske muld og aspargesene står stolte og ranke, bliver denne opskrift et samlingspunkt for familiemiddage.

Essensen af sæsonens råvarer

Der er noget særligt ved at udnytte råvarer, når de er allerbedst. De nye danske kartofler med deres tynde, skrøbelige skræl og faste kød er et sandt mirakel i sig selv. Sammen med de friske, sprøde asparges kan man næsten høre naturen hviske hemmeligheder om den perfekte smagsbalance. I en kartoffelsalat som denne, løfter de forårsløg og persille smagsoplevelsen yderligere.

Det tekniske indspark: Kartofler og asparges mødes

En af udfordringerne ved at lave en kartoffelsalat ligger i at opnå den rette tekstur. Kartofler, der koges al dente, giver den bedste base, da de skal kunne optage dressingen uden at gå i stykker. Aspargesene, med deres unikke grønne nuancer, skæres skråt og gives blot et hurtigt opkog, der får dem til at beholde deres vitale sprødhed og liv.

Ingredienser

  • 450 g nye danske kartofler
  • 1 bundt forårsløg
  • 1 bundt grønne asparges
  • 1 bundt persille
  • 4 spsk creme fraiche 5%
  • 1 tsk mayonnaise
  • 1 tsk citronsaft
  • 1 tsk honning
  • 0,5 tsk dijon sennep
  • 0,5 tsk balsamico glace
  • 4 kviste citrontimian
  • Salt og peber
  • Evt. spiselige blomster

Kreativitet og forsøgsånden i køkkenet

Mens kartoffelsalat med asparges er en traditionel ret, er der altid plads til personlig udfoldelse. Måske kan du overveje at tilføje ristede nødder for en ekstra crunch, eller eksperimentere med en stærkere sennep for at give dressingen et skarpt bid. Hvordan modificerer du opskrifter, så de passer til din families smag? Har du nogensinde forsøgt at tilføje dine egne hemmelige ingredienser?

Fremgangsmåde

  1. Skub kartoflerne rene, behold gerne så meget skræl på som muligt.
  2. Skær de store kartofler i mindre stykker, så de er samme størrelse som de mindste kartofler. Kog kartoflerne al dente i rigeligt saltet vand i omkring 15 minutter.
  3. Forbered dressingen ved at blande creme fraiche med mayonnaise, honning, sennep, citronsaft, salt, peber, citrontimian og lidt balsamico glace. Smag til og lad dressingen trække lidt.
  4. Bræk enderne af aspargesene, skyl dem, og snit skråt i stykker på ca. 0,5 cm. Overhæld dem med kogende vand og si dem efter max 30 sekunder.
  5. Fjern enderne af forårsløgene, skyl dem, og snit dem skråt i ønskede stykker.
  6. Hak persillen fint og bland sammen med asparges og forårsløg.
  7. Vend dressingen i blandingen og lad den stå indtil kartoflerne er færdige.
  8. Efter kartoflerne har kølet lidt af, skæres de i mundrette bider og vendes forsigtigt i salaten, så de ikke går i stykker.
  9. Pynt eventuelt med spiselige blomster som fx blomsterne fra citrontimian og hornvioler.

 

Jeg håber, du vil lade denne opskrift finde vejen til dit bord og måske endda skabe nye minder i selskab med dem, du holder af. Kartoffelsalat med asparges er en ret, der forener det bedste fra forårssæsonen – smage, der kan bringe glæde og fornøjelse til enhver anledning. Overvej at servere den med nybagt brød eller grillede fiskeretter for en sublim nydelse.

Del artiklen: