Råvareguiden

Kategori: Frugt

havtorn

Havtorn

Havtorn har været kendt i Danmark og Nordeuropa i mange tusinde år. På trods af bærrets lille størrelse er den yderst sund og planten ganske hårdfør. Dette lille gul/orange bær…
Read more
kaki

Kaki

Kaki er mere end 500 år gammel og blev anvendt i både Nordamerika og Østasien. Den menes at stamme fra Japan eller Kina, hvor der i dag findes flere end…
Read more

Kirsebær

Kirsebær er en fællesbetegnelse for to forskellige stenfrugtarter, sødkirsebær og surkirsebær. Sødkirsebær (moreller) anvendes naturel, da de indeholder ca. 10% sukkerarter. Surkirsebærene anvendes mest til madlavning og syltning. I Kina…
Read more
hyld

Hyld

Hyld er en plante, hvorfra både blomster og de blåsorte stenfrugter (hyldebær) kan anvendes. Hylden er en busk, som kan blive op til 8 meter høj. Den er almindelig i…
Read more

Jordbær

Jordbær er en flerfoldssamfrugt, hvor det vi spiser, er den opsvulmede, saftige, røde blomsterbund, med talrige små nødder på overfladen. Der findes flere end 20 arter jordbær og det mest…
Read more

Daddel

Daddelfrugten har været kendt og dyrket i Mellemøsten i flere tusinde år. De vokser i tørt og subtropiskt klima og findes bla. i oaser. Frugterne hænger i store klaser under…
Read more

Fersken

Ferskener stammer fra Kina, men man troede tidligere at den stammede fra Persien (nuværende Iran), heraf det latinske navn Persica. Ferskentræet kan blive 5-10 m højt og træet blomstrer i…
Read more

Figen

Figner har været dyrket i Middelhavsområdet i flere tusinde år. Man har ved Jordan floden fundet fossile figner, som var mere end 10.000 år gamle. Omkring 1575 havde spanske bosættere…
Read more

Granatæble

Granatæbler stammer oprindeligt fra Persien (nuværende Iran), men har været dyrket i Asien og Middelhavsområdet i flere årtusinder. Den spanske by Granada er opkaldt efter frugten. Spanske bosættere medbragte granatæblet…
Read more

Grapefrugt

Man mener at grapefrugtens historie starter omkring 1750, da frø af pomeloen blev bragt til Barbados. Hvorvidt grapefrugten er en krydsning mellem appelsin og pomelo eller om det er en…
Read more

Hindbær

Hindbær er en flerfoldssamfrugt med mange små røde stenfrugter. Smagen er fin og meget aromatisk. Vilde hindbær er små og særlig aromatiske. Frugtens holdbarhed er kort, især angribes den let…
Read more

Hyben

Hyben er frugterne fra de vilde roser og den mest almindelige er hybenrose (Rosa Rugosa). Hyben består af blødt frugtkød der omgiver en masse små, hårede nødder (kløpulver). Disse nødder…
Read more

Appelsin, blod

Der er ingen der ved om varianten, blodappelsin, også kom hertil fra Kina, eller om den opstod i Sydeuropa. Men man ved at den har været dyrket i Middelhavsområdet i…
Read more

Blåbær

Blåbær er blå eller næsten sorte bær med rødviolet, syrlig saft. Bærret er dækket af et vokslag, der giver skindet en let sølvagtig overflade og er en naturlig beskyttelse. Blåbær…
Read more

Boysenbær

Boysenbær eller taybær er en krydsning af hindbær, brombær og loganbær. Den blev krydset af Rudolph Boysen fra Californien. I slutningen af 1920’erne opsøgte Walter Knott, Rudolph Boysen for at…
Read more