Sæsonguide
- sæson
Sponsoreret indhold
Det er skønt at have en have. Om det er en stor eller en lille have, en parcelhushave, en kolonihave eller en sommerhusgrund, så er der så mange sunde og gode ting at hente ved at passe en have, at det forbedrer din generelle trivsel.
Det er dejligt at opholde sig i en have, og du får mange sanseoplevelser ved at være ude i den. Du får stimuleret alle dine sanser, særligt hvis du dyrker noget spiseligt derude. De afgrøder, som du selv har dyrket smager bare bedre.
Det er altid en god idé at lave en plan over haven. Dermed får du et bedre overblik over havens areal, og du kan planlægge, hvor de forskellige funktioner i haven skal placeres. Du kan afgøre, hvilke haveplanter der skal sættes hvor, og du kan også afgøre, hvor de øvrige dele af haven placeres bedst.
Når du kigger efter planter til haven, så er det vigtigt at du sætter dig godt i ind hvilke forhold de kræver. De fleste haveplanter har nemlig forskellige krav til både deres placering og pasning.
I forhold til de spiselige planter til haven, så kan du anlægge en god køkkenhave, og du kan også sætte et drivhus op. Så er du godt dækket ind.
Mængden og variationen af de afgrøder, som du kan dyrke, kommer selvfølgelig an på, hvor stor en have du har. Det har også en betydning, om du har erfaring med havebrug, eller om du er begynder. Er du begynder, så er det en god strategi at begynde i det små og at lægge ud med nogle planter til haven, som er nemme at få succes med.
Har du nogen erfaring med havebrug, så kan du vælge nogle flere sorter og også nogle planter, som kræver lidt mere for at lykkes med.
Du kan fint dyrke følgende spiselige planter:
Har du et drivhus eller en mistbænk, så vil dine planter få mere varme og dermed komme hurtigere og bedre i vækst. Du kan også forlænge sæsonen, så du kan starte og slutte sæsonen før og efter, du kan uden for drivhuset.
Mange frugter og grøntsager smager skønt, når de lige er plukkede. Andre skal tilberedes på forskellige måder. De fleste kan både nydes friske og tilberedes. Mange af råvarerne kan fryses ned, sådan at du kan gemme nogle af de sunde råvarer til senere på året.
Hvis du har afgrøder i større mængder, eller bare gerne vil bruge dem i den almindelige madlavning, så kan du med fordel bruge diverse køkkenmaskiner til at gøre det med. Du kan finde nogle af de bedste køkkenmaskiner og vurdere, om du skal have flere maskiner, eller om du foretrækker en allround-maskine, der kan klare de fleste tilberedningsopgaver. Den bedste køkkenmaskine kan nemlig sagtens erstatte andre og flere maskiner, så du på den måde kan spare plads i køkkenet, uden at du går ned på dine køkkenmaskiner.
De afgrøder, som du selv har dyrket, er både sunde og bæredygtige. Dels er de ikke sprøjtede, de er helt friskplukkede, og dels har de ikke været transporteret over længere afstande. Dermed er der flere gevinster ved at dyrke dine egne afgrøder. Desuden så smager de fantastisk.
Fordel gerne dine afgrøder, sådan at de kan høstes over en længere periode. Dermed har du adgang til friske råvarer i løbet af store dele af året. Flere grøntsager og krydderurter kan holde sig friske vinteren over, hvis klimaet er mildt.
Vær med til at øge mængden af friske vegetabilske råvarer i din madlavning, producer bæredygtige råvarer selv og nyd både at passe planterne og ikke mindst at spise dem.