Råvareguiden

Red miljøet, mens du spiser

Der er næsten ikke noget så godt som et lækkert måltid mad. Det skulle da lige være følelsen af at gøre noget godt for miljøet, mens du spiser den lækre mad. Og den kombination er der heldigvis rigeligt med muligheder for at opleve.

Vi har gravet dybt, og vi har fundet nogle af vores allerbedste inspirationer til, hvordan du spiser lækker mad, samtidig med at du ikke belaster klimaet mere end højst nødvendigt.

Spis lokalt

Der er rigtig stor forskel på, hvordan og hvor meget forskellige fødevaregrupper belaster klimaet. Og nogle gange er det ikke engang fødevarerne i sig selv, som er det belastende. Det kan nemlig også eksempelvis være transporten, som er forbundet med, at fødevarerne finder vej til dig og din nærbutik.

Derfor er en rigtig god tommelfingerregel, at spiser du så lokalt som muligt, så er du i hvert fald ikke medskyldig i, at dine varer transporteres land og rige rundt. Det bliver klimaet glad for.

Spis efter årstiderne

I forlængelse af det forrige punkt nævner vi os også fordelene ved at spise efter årstiderne. I takt med at hele verden er blevet så forbundet, har vi også vænnet os til, at vi kan få alle fødevarer hele vejen rundt – så længe vi kan gå på kompromis med, at de ikke kommer her fra landet. Køber du eksempelvis jordbær hele vinteren lang, støtter du igen op om, at dine jordbær transporteres hele vejen fra Sydeuropa og op til dig. Jo mere du tænker på at spise efter årstiderne, des mere lokalt vil du som udgangspunkt også kunne spise. 

Skær ned på kødet

Det er efterhånden de færreste af os, der kan være i tvivl om, at kød – og særligt det røde af slagsen – er en klimasynder af de helt store. Igen har det ligeså meget med processen omkring kødet at gøre som med selve kødet. Før den røde bøf lander på din tallerken, har den levet, den har skullet have foder, den har levet i en opvarmet stald, og den er blevet slagtet.

Måske er den endda også blevet transporteret på et tidspunkt. Skærer du ned på dit forbrug af kød, slukker du også for alle disse mellemled, som er en del af problemet med kødet.

Lad eksperterne gøre arbejdet

Orker du ikke at sætte dig ind i, hvordan du passer på klimaet, kan du nøjes med at træffe én beslutning i din hverdag og så lade eksperterne gøre resten af arbejdet. able er leverandør af kvalitetsfrokoster til virksomheder, og de har rigtigt stort fokus på klimabevidsthed. Able er den nye identitet af Frokost.dk og udviklet med større fokus på klima tilpasning og vil sætte en ny høj standard i fødevareindustrien, for et bedre og mere bæredygtigt alternativ.

Med fokus på eget klima aftryk, gøres der op med eksempelvis ikke genanvendelig emballage, og merprisen er et nødvendigt skridt at tage for, at sætte fart på en attraktiv grøn profil og bæredygtig omstilling. De ved meget om plantebaseret mad, og denne viden bruger de naturligvis i tilberedningen af deres mad. Med frokost fra able har du i hvert fald gjort én god ting for klimaet hver dag.

Del artiklen: