Sæsonguide
- sæson
Lige om lidt starter et nyt semester på de danske uddannelser. I år blev hele 65.714 ansøgere tilbudt en plads på en videregående uddannelse. Det er altså et kæmpe antal studerende, der pludselig skal være klar til at bo i en dyr by med høj husleje og hvor maden ikke bliver lavet af mor og far, men selv skal handles ind. Lige pludselig skal der virkelig tænkes på et budget, især når det hurtigt kan koste 5.000 kroner at leje et værelse i København, og 3-4000 hvis du tager til Aarhus, Odense eller Aalborg.
Med en høj husleje er SUen hurtigt væk, og det stiller store krav til et studiejob med god løn eller et SU-lån. Men hvordan kan man få god, hjemmelavet mad billigst muligt og dermed spare på madbudgettet? Det prøver vi på at svare på her. Er du en af de mange som lige nu leder efter et værelse på grund af studie, så Find lejebolig online her.
Et godt første tip er at planlægge måltider. Planlægger du, undgår du at lave mange små spontane indkøb, og samtidig kan du også prøve at undgå at købe take away. Mange studerende spiser take away, fordi det er nemt og i situationen virker billigt. Det kan til gengæld nærmest aldrig betale sig med take away, da det er meget billigere at lave måltiderne selv.
Planlægger du og laver store måltider til flere dage, så undgår du ofte at købe take away. Samtidig er det også bedre for dit helbred, hvis du selv laver din mad i stedet for at spise det usunde mad, som du køber udefra.
Danskerne smider generelt mange varer ud. Det kan være helt op til en tredjedel af vores indkøb som ender i skraldespanden.
Tænker vi mere over madspild, kan vi undgå at smide penge ud ad vinduet på den måde. Det er for eksempel at undgå at købe en større kvantitet, end du kan komme igennem på den tid, det er holdbart. Det er også det, at du husker at fryse ting ned, så du kan spise dem på et senere tidspunkt.
Madspild handler også ofte om, at supermarkeder smider ting ud der er ved at blive for gammelt. I hvert fald er det ved at overskride “mindst holdbar til”-datoen. Ofte kan maden holde sig længere end denne dato – og kan derfor stadig købes.
Derfor sætter supermarkeder også tit prisen ned på disse produkter, som os på SU med fordel kan købe. Et andet godt tip er at kigge på tilbudsaviser online, så du kan se, om prisen er billigere på kaffe et andet sted, end i dit normale supermarked.
Sidst men ikke mindst kan det anbefales, at du køber større ind end blot til én dag ad gangen. Køber du ind til flere dage undgår du mange ture til supermarkedet. I supermarkeder ender vi ofte med at købe mere, end vi har brug for. Vi bliver nemlig nemt fristet, og køber unødvendige ting med hjem. Undgå dette med færre ture i supermarkedet.