Sæsonguide
- sæson
Aborre er en rovfisk, som primært lever i ferskvand.
Den er høj og fladtrykt fra siden og har en kraftig rygfinne med hårde pigge. Fiskens skæl er tykke og grove og har vækstringe som kan bedømme aborrens alder ligesom åreringene på et træ. Aborrens farve kan variere fra lys til mørk og den har nogle tydelige lodrette striber, som skjuler den i vegetationen.
Aborren er en udbredt fisk og kan findes i stort set alle danske søer, åer og floder, samt i brakvand og saltvand hvis saltkoncentrationen er lav. Desuden findes arter indenfor aborrefamilien i Europa og Asien. Herfra er den blevet eksporteret til bla Australien, New Zealand og Sydafrika.
En aborre er en stimefisk og jager i flok. Den er aktivt søgende om dagen, men går til ro om natten. Aborren lever af bla. skaller, løjer og krebs og efterhånden som den bliver større også af mindre artsfæller.
Aborren er en langsomt voksende fisk, som er afhængig af gode miljøforhold og føde for at trives. Under normale vækstforhold vokser aborren til 25-30 cm i løbet af de første 8-10 år. Aborren har et mindste fangstmål på 20 cm og det tager ca 5 år at nå denne størrelse. Den bliver sjældent over 50 cm og 2 kg.
I søer med megen føde til de helt små aborrer og uden andre rovfisk, opstår de såkaldte “tusindbrødre” samfund hvor fiskene sjældent bliver større end 10-15 cm.
Aborren i brakvand vokser hurtigere pga. et rigt udbud af fødevarer.
Hannerne bliver kønsmodne omkring 2-3 år og hunnerne når de er omkring 3-6 år. Gydningen foregår på lavt vand om foråret omkring april/maj måned når vandet er ca 7-8 grader. En stor hun kan lægge op til 300.000 æg.
Fiskeart: Ferskvandsfisk, brakvandsfisk
Ernæring: Mager fisk ( 0-2 g fedt pr. 100 g fisk)