Råvareguiden

Kiwi

Kiwifrugten har været dyrket i Kina i mere end 1200 år. I begyndelsen af 1900-tallet blev frugten eksporteret til USA og et par år senere til New Zealand. I starten af 1950’erne begyndte New Zealand at eksportere frugten, som dengang bar navnet chinese gooseberry (kinesisk stikkelsbær). Men navnet blev hurtigt ændret til kiwifrugt efter den New Zealandske nationalfugl kiwi’en.I 1960’erne begyndte Italien at dyrke kiwifrugten og en eksport kom igang i 1970’erne. Italien er idag verdens største producent af kiwifrugter med ca. 33%, efterfulgt af New Zealand med ca. 25% af produktionen.

Kiwi er botanisk set et bær på størrelse med et stort æg. Skallen er brun og lådden og kan spises, hvis den børstes og vaskes grundigt. Det indre frugkød, der har en klar grøn farve, er isprængt en mængde små, sorte frø.
Smagen er meget aromatisk og minder om en blanding af fuldmodne stikkelsbær og jordbær. Kiwien er en god kilde til C-vitamin.

Kiwifrugten indeholder et proteinspaltende enzym (actinidin), som er velegnet til mørning af kød, men det ødelægger husblas’ geleringsevne. Enzymet kan ødelægges ved at overhælde frugten med varmt vand.

Del artiklen: