Råvareguiden

Kokosnød

Kokospalmen fandtes allerede før opdagelsen af Amerika overalt i de tropiske områder i Asien og Polynesien og langs med Sydamerikas stillehavskyst. Det er derfor usikkert, hvor kokospalmen stammer fra. Man mener dog, at den stammer fra Polynesien, og at havstrømme har ført spiredygtige nødder til Sydamerika. Nu dyrkes den overalt langs kysterne i de tropiske områder.Det engelske navn coconut, stammer fra det spanske og portugisiske coco, som betyder abehoved. Portugisiske opdagelsesrejsende syntes at kokosnødden med de tre fordybninger lignede et abehoved.

Kokosnød er botanisk set ikke en nød men en stenfrugt. En kokosnød er ca. et år om at blive moden, men træet kan blomstre op til 13 gange på et år, så der vil hele tiden være friske nødder på træet.

Den har en brun, trevlet og meget hård skal. Kokosnødden indeholder en fast frøhvide, der kan spises naturel – feks. friskrevet. I frøhvidens midte er der et hulrum, der indeholder væske (kokosvand, som ikke er det samme som kokosmælk.).
Af den tørrede frøhvide (kopra) fremstilles kokosmel, der indeholder ca. 50% fedt. Kokosmælk fås ved at presse reven kokosnød (eller kokosmel) efter tilsætning af lidt kogende vand.

Del artiklen: