Sæsonguide
- sæson
Rødspætte tilhører gruppen af fladfisk og er en yndet spisefisk. På oversiden er den mørk med røde pletter og farven er tilpasset bunden, således at den nemmere kan skjule sig. Undersiden er hvid og nogle fisk kan have brune pletter på undersiden.
Rødspætten er en højrevendt fladfisk, dvs. at venstre øje (og side) er rykket vandret til højre side.
Rødspætten lever i Atlanterhavet fra det sydlige Spanien mod nord til Barentshavet og Island. I Østersøen hen til Gdansk og en helt normal fisk i de skandinaviske farvande.
Den foretrækker sand- eller lerbunde og ud til ca. 200 meter og vandet skal være køligt og saltholdigt.
Rødspætten hviler om dagen og søger aktivt sin føde om natten. Den spiser muslinger, krebsdyr, orme, småfisk m.m.
Rødspættens væksthastighed afhænger af mængden af føde, antallet af rødspætter og vandets temperatur.
Den kan blive op til ca. 100 cm, men normalen er op til ca. 50 cm. Den kan veje op til ca. 7 kg, men normalt op til ca. 2 kg.
Rødspættens mindste fangstmål er 27 cm.
Fisken bliver kønsmoden når den er 4-6 år. Om efteråret nedsættes hunnens appetit. Fra januar til april gyder hunnen ca. 500.00 æg alt efter størrelse.
Efter 1-2 uger klækker æggene og de små fisk måler 5-6 mm. Ved klækning og de næste par måneder er ynglen pelagiske, dvs at de ikke er flade, men ligner almindelige fisk. Herefter begynder det venstre øje at vandre mod højre. Den lille fisk forvandles til en fladfisk og søger mod bunden. Hele foråret og sommeren over bliver den på det lave vand og om efteråret søger den mod dybere vand for at overvintre.
Fiskeart: Fladfisk ( fiskene tilpasser sig omgivelserne og ynglen begynder deres liv som pelagiske fisk, indtil det ene øje begynder at vandre til den anden side og fisken søger ned til bunden og fortsætter livet dér)
Ernæring: Mager fisk ( 0-2 g fedt pr. 100 g fisk)