Sæsonguide
- sæson
Der er noget magisk ved duften af nybagt mormor franskbrød, der fylder huset. For mange familier er dette brød en påmindelse om nostalgiske tider rundt om spisebordet med en skive smørsmurt franskbrød i hånden. Denne opskrift hylder de hyggelige stunder og skaber fundamentet for mange flere øjeblikke i fremtiden. Perfekt til morgenmaden, som til suppe til aftensmad eller blot som en snack i løbet af dagen.
At lave det perfekte mormor franskbrød handler ikke kun om ingredienserne, men også teknikken. Her får du nogle tips til at opnå det bedste resultat.
Når ferien nærmer sig, og du leder efter nemme måder at forberede måltider til hele familien, er mormor franskbrød et must. Bag flere brød ad gangen og frys dem ned for altid at have frisk brød ved hånden. Dette brød kan også være en vidunderlig værtindegave eller en varm gestus til naboer.
Aldrig mere være i tvivl om, hvordan man skaber et brød, der er ligesom mormor lavede det. Følg denne trin-for-trin guide, hvor både begyndere og erfarne bagere kan være med.
Lun mælken til den er håndvarm (ca 37ºC) og opløs gæren heri uden at lune gæren med. Tilsæt sukker og rør det ud, lad det hvile et par minutter så gæren bliver aktiv.
Bland hvedemel, salt, og smør i en skål. Ælt dejen godt enten ved håndkraft eller med en køkkenmaskine. Tilsæt smørret når dejen er delvis æltet, og fortsæt med at ælte til dejen er glat og elastisk. Det tager cirka 8-10 minutter ved middel hastighed.
Dæk skålen med et viskestykke eller husholdningsfilm og lad dejen hæve et lunt sted i ca. 20-45 minutter, eller til den er dobbelt så stor.
Tag dejen ud på et køkkenbord drysset med lidt mel. Træk dejen lang og fold den sammen, så den ene tredjedel lægges over, og den sidste tredjedel over denne. Vend dejen en kvart omgang og gentag processen en gang mere. Form herefter dejen til et aflangt brød.
Læg brødet på en bageplade med bagepapir, med sammenføjningen nedad. Dæk med et viskestykke og lad brødet hæve et lunt sted i ca. 30 minutter.
Pensl brødet med mælk, vand eller sammenpisket æg. Lav et snit på langs i brødet med en skarp kniv.
Tænd ovnen på 200-220ºC (varmluft 175-200ºC). Bag brødet i den varme ovn i ca. 25-35 minutter. Forbedr hævningen ved at have et lille fad med vand nederst i ovnen.
Det første bid af nybagt mormor franskbrød er en oplevelse af både smag og tradition. Kombinationen af den sprøde skorpe og den bløde krumme er uimodståelig, og dette er grunden til, at mormor franskbrød fortsætter med at være en favorit i mange hjem.
Nu hvor du har opskriften og hemmelighederne bag det perfekte mormor franskbrød, opfordrer vi dig til at trække i forklædet og komme i gang. Server brødet med smør, ost, eller din favoritpålæg – eller nyd det bare, som det er. Del dette øjeblik med din familie og skab nye minder omkring bordet.