Råvareguiden

Lyssej (lubbe)

Kendetegn:

Lubbe, som lyssej også kaldes, er en torskefisk, men har i modsætning til torsken ikke nogen skægtråd, selvom den lever nær bunden.
Den har et kraftigt underbid og ryggen er mørk og brunlig eller blågrøn. Den har tre rygfinner og to bugfinner og gattet (den fælles åbning for tarm og kønsorgan hos fisk og fugle af begge køn, hvor både afføring og sæd/æg udskilles) ligger under første rygfinne.
Kødet er lyst og magert og kan for det utrænede øje nemt forveksles med torsk.

Levested:

Lyssej lever i Atlanterhavet fra Barentshavet til Nordafrikas kyst. Den er almindelig i de skandinaviske farvande, men bryder sig ikke om alt for ferskt vand.
Den lever fortrinsvis ved bunden og fra kysten ud til 200 meters dybde. Den holder sig gerne i nærheden af skibsvrag ligesom langen og havålen.

Føde:

De unge fisk lever af orme, krabber og andre skaldyr, medens de ældre fisk lever af bla. sild, gylter, brisling m.m.

Størrelse:

Mindstemålet på lyssej er 30 cm. Den bliver normalt 50-60 cm og har en gennemsnitsvægt på 2,5-4 kg. Lyssejen kan blive ca. 15 år gammel, veje op til 10-20 kg og være omkring 120-150 cm lang.

Kønsmodning:

Lyssejen gyder i nærheden af hvor den holder til. Den gyder ned til 100 meters dybde og foretrækker temperaturer på 8-10 grader. Fra februar til april gyder den op til 200.000 æg.

Fiskeart: Torskefisk (En altædende rovfisk, der oftest lever nær bunden)

Ernæring: Mager fisk ( 0-2 g fedt pr. 100 g fisk)

Del artiklen: