Sæsonguide
- sæson
Makrel er blågrøn over ryggen med mørke aftegninger ned til sidelinjen. Bugen er hvid og kødet er mørkt og har et højt indhold af fedtsyrer.
Den er torpedoformet og mangler svømmeblæren, hvilket gør at den hurtigt kan stige og dykke uden problemer med trykforskelle.
Makrellen er udbredt fra Middelhavet til det nordlige Norge og Island. I Nordsøen og Skagerrak overvintrer en del makreller på 400-600 meters dybde, hvor de næsten ikke indtager føde. Først om foråret begynder de atter at æde.
Om foråret består makrellens føde af planktondyr som vingesnegle, vandlopper og fiskeæg. Efter gydning (marts/april – juli) består dens føde af krebsdyr, småsild og brisling.
Mindstemål for makrel fanget i Nordsøen er 30 cm. For Skagerrak og Kattegat er det 20 cm. De bliver normalt 30 – 40 cm og vejer sjældent over 1 kg.
Når makrellen er ca. 3 år, bliver den kønsmoden. Gydningen foregår ved havoverfladen, hvor den gyder op mod en halv million æg. De flyder rundt i overfladen sammen med sæden, indtil de klækkes efter en uges tid. Efter gydningen spredes makrellerne i småstimer.
Fiskeart: Pelagisk stimefisk (Fisken lever i åbent vand og ikke på bunden eller ved kysterne.)
Ernæring: Fed fisk ( 8-35 g fedt pr. 100 g fisk)