Råvareguiden

Majs

Majs stammer oprindeligt fra Sydamerika. I 1500-tallet bragte spanierne majskolben med tilbage til Europa, hvor den spredte sig videre til Afrika og Asien. Det var meningen at den skulle bruges til dyrefoder, men endte med at blive en del af verdens kulinariske køkkener.

Der findes forskellige sorter af majs, hvoraf nogle er bedst egnet til popcorn eller dyrefoder.
Sukkermajsen er den vi anvender som grøntsag.
Den høstes inden den er helt moden, hvis den skal spises uforarbejdet.
Skal den forarbejdes til f.eks. majsmel venter man til den er helt moden. Dette skyldes at majskernerne tørrer ud ved modningen og bliver lettere at forarbejde.
Babymajs eller fingermajs er små uudviklede kolber, som spises hele. Babymajs, der altid sælges uden svøbblade, er ikke nær så kraftige i smag og farve som de udviklede sukkermajs.

Produktionen af majs overgår enhver anden kornart. På verdensplan dyrkes der mere end 600 millioner tons hvert år, hvor USA står for knap halvdelen af produktionen.

Del artiklen: