Råvareguiden

Hindbær – simpelthen bare lækre

Hindbær

Så er sommerens første hindbær kommet. For knap 2 uger siden kunne jeg plukke det første hindbær i min have. Og for et par dage siden kunne jeg plukke en hel dejlig håndfuld til min datters madpakke.

Og der begynder at komme mange flere. Det er hindbærbuskens tredje sommer. Den startede som en lille stikling, som jeg havde fået fra min nabos hindbærbusk og i år kommer den til at give ligeså mange hindbær som min nabos.
Så hvis du kan lide hindbær, så køb en busk eller skaf en lille stikling. Stil den varmt og solrigt. Min står op ad en sydvendt gavl, med masser af sol og varme. Pleje…ikke noget særligt, bare hold bladlusene af vejen, de ødelægger de friske skud.
Har du mulighed for at dyrke dine egne hindbær, har du bare de lækreste bær hele sommeren og lidt ind i efteråret hvis vejret er godt.

Friske hindbær og friske bær i det hele taget, skal ikke bruges til marmelader (medmindre man har så mange at man ikke kan nå at spise dem). Brug dem på din morgenmad, eller hyggelig plukselv dessert med ungerne. Eller min favorit: mazarintærte med kagecreme og friske bær.

Mazarintærte med friske bær:

Mørdej:
25 g flormelis
150 g hvedemel
100 g smør
1 æggeblomme

Mazarinmasse:
150 g marcipan
150 g sukker
150 g smør
3 æg
45 g mel

Kagecreme:
2 past. æggeblommer
2 tsk sukker
2 tsk maizena
2 dl sødmælk
korn fra 1/2 vanillestang

100 g god mørk chokolade
10 g smør
Blandede friske bær, f.eks. hindbær, blåbær, jordbær, brombær.
1 dl piskefløde

Kagecremen: Laves dagen i forvejen. Pisk æggeblommer med sukker, vanillekorn, maizena og 1 dl mælk. Hæld resten af mælken og vanillestangen i og pisk over middelstærk varme til cremen bliver tyk. Hæld cremen i en skål og dæk den med plastfolie, helt ned på cremen, så den ikke danner skind.
Mørdejen: Kan også laves dagen før. Bland flormelis og mel i en skål. Smuldr smørret i og saml dejen med æggeblommen. Den skal ikke æltes. Stilles tildækket i køleskab.

Mazarinmasse: Ælt marcipan og sukker til en ensartet masse. Tilsæt smør og ælt til ensartet masse. Tilsæt æggene et ad gangen, og tilsæt tilsidst mel.Mørdej rulles ud og lægges i en smurt tærteform. Prik lidt huller i bunden og bag den ved 200 grader i ca. 10 min til den er let gylden.

Bunden tages ud og mazarinmassen fordeles i og bages ved 150 grader i ca. 30 min.
Kagen tages ud og køles af ved stuetemperatur. Smelt chokoladen med smørret og fordel det på kagen. Stil kagen i køleskabet til chokoladen er blevet fast.

Pisk piskefløden let cremet. Pisk kagecremen let igennem og vend den sammen med den letpiskede flødeskum. Fordel cremen på kagen og pynt med alle de bær du har lyst til og måske lidt mynte eller citronmelisse.

Græsk yoghurt med hindbær og mynte:

2 dl græsk yoghurt
1 håndfuld friske hindbær
10 mynteblade
1 spsk ahornsirup
Lidt mandler

Hak myntebladene fint og vend dem sammen med de skyllede hindbær.
Hæld yoghurten i en skål og hæld hindbær og mynte over og ahornsiruppen. Drys hakkede mandler på.

Del artiklen: