Sæsonguide
- sæson
Lige nu står hyldebær øverst på sæsonlisten og du kan nå det endnu hvis du vil lave en god krydret hyldebærsaft til de kølige efterårs- og vintermåneder. Hylden er meget almindelig og er til at finde rigtig mange steder. Nap et par bæreposer, tag ungerne i hånden, nyd det gode vejr og find et par træer i skoven eller ved stier.
Herefter er det ganske nemt at følge Råvareguidens 7 trin til en god krydret hyldebærsaft. Og få gerne børnene med ud i køkkenet, de fleste børn synes at det er fantastisk at hjælpe mor og far i køkkenet.
1. Saml masser af hyldebær. Og gerne ekstra. Lav lidt plads i fryseren, så kan du gemme lidt bær til vinter.
2. Skyl bærrene grundigt for diverse småkravl og klip de grov stilke af. Dem du ikke anvender med det samme, kan du lægge fryseren. Så kan du supplere beholdningen til vinter.
3. Læg bærrene i en gryde og dæk med vand. Kog op og skum evt. for urenheder undervejs. Lad bærrene småkoge i ca 20-25 minutter.
4. Sigt bærrene fra med en fin trådsigte eller saftsi over i en ren gryde.
5. Tilsæt sukker og krydderier. Jeg bruger ca. 250 gram sukker pr. liter. Af krydderier kan bruges kanel, kardemomme, nellike, stjerneanis og vanilje. Lad det hele koge op og stå på svag varme en halv times tid til at afgive masser af smag fra krydderierne. Hvor meget sukker og krydderier du anvender afhænger helt af hvad du har lyst til.
6. I mellemtiden rengøres og skoldes de flasker du skal bruge til opbevaring af saften. Tilsæt evt. lidt atamon til saften inden du hælder den på flasker.
7. Tag et lille glas varm krydret hyldebærsaft med en skive citron og nyd godt og alle de helbredsmæssige fordele som hyldebær giver dig. Rig på antioxidanter, styrker immunforsvaret og skal efter sigende kunne kurere forkølelse, influenza og halsbetændelse.