Rødkål har været kendt og anvendt i Danmark siden Middelalderen. Rødkål består af blade, der danner et meget fast hoved, og den røde farve skyldes vandopløselige anthocyaniner der findes i…
Majroens var allerede kendt i det antikke Grækenland og det Romerske Rige. Majroe eller hvidroe er den mest almindelige roe på markedet. Den vokser delvist over jorden og den nederste…
Savoykål har været kendt i Danmark i ca. 300 år, men den har aldrig været særlig udbredt. Man mener at den stammer fra Savoyregionen i det sydlige Frankrig. Heraf navnet.…
Bønner stammer oprindeligt fra Amerika, men dyrkes nu i hele verden. Bønner er umodne, friske bælge med frø. Der findes grøn- og gulbælgede sorter. Grønne bønner kan opdeles i snittebønner,…
Majs stammer oprindeligt fra Sydamerika. I 1500-tallet bragte spanierne majskolben med tilbage til Europa, hvor den spredte sig videre til Afrika og Asien. Det var meningen at den skulle bruges…
A. oschaninii eller A. ascalonicum er to forskellige varianter af skalotteløg. Den første betragtes som det eneste rigtige skalotteløg. Navnet er afledt af byen Ashkelon i Canaan, det der idag…
Fennikel stammer fra Middelhavsområdet. Hovedsageligt fra Sydvest Asien og Ægypten og har en anislignende aroma, men er sødere og mere aromatisk. Aromaen kommer fra anethole, en aromatisk forbindelse, som også…
Okra stammer fra Østasien og dyrkes i dag også i Vestafrika og Indien. Planten er beslægtet med Hibiscus og danner meterhøje buske med smukke gule blomster, der siden udvikler sig…
Udover anvendelse i madlavning, blev den også brugt som medicin mod slangebid og byldepest. I 1600-tallet begyndte dyrkningen af rødderne i Italien og Frankrig, og de tre største producenter idag…
Forårsløg stammer oprindeligt fra Asien, sandsynligvis omkring Siberien eller Kina. Det latinske efternavn fistulosum betyder “hul”, hvilket refererer til de hule blade og blomsterstængelen. Forårsløg ligner små porrer og kan…
Pak Choy/Bok Choy er medlem af kålfamilen, men bruges også som salat. Den er meget anvendt i det kinesiske køkken, hvor den regnes for at være en af de fineste…
Spidskål kaldes også sommerkål. Den har et let og løst bladhoved og er elipseformet. Spidskålens smag er mildere end hvidkålens, men skal ikke forveksles med sommerhvidkål, som er rund i…
Græskar er et stort bær, hvis form og farve kan variere. Den mest almindelige er den store runde, orange græskar. Frugtkødet er grovere, fastere og mindre saftigt end hos agurk,…
Pastinak stammer fra Central- og Sydeuropa, hvor den har været dyrket i flere tusinde år. Da kartoflen kom til Europa, overtog den langsomt pastinakkens plads. Den dyrkes ikke i varme…
Spinat stammer fra Sydvestasien, muligvis Persien (nuværende Iran). I 1400-tallet var spinat kendt i hele Europa. Spinat er unge, grønne blade, der kan være glatte eller krusede og med en…