Sæsonguide
- sæson
Oktober er over os og lige nu bugner butikkerne med græskar i alle størrelse, lige fra de helt små pyntegræskar til de store Halloween græskar.
Råvareguiden giver dig her 3 gode opskrifter med græskar.
Græskar er fantastisk til madlavning, både i det søde og det salte køkken. Supper, tærter, kager, brød og hjemmesylt. Mulighederne er mange og der findes et utal af opskrifter på nettet. Læs mere om græskar her.
1 stk Hokkaido græskar
1 stort løg
1 fed hvidløg
2 mellemstore melede kartofler (kan udelades)
1 dl hvidvin
1/4 l piskefløde
ca. 1/2 l fond
Lidt olie
Salt, peber og citronsaft
Vask græskarret grundigt, halver og fjern kerner. Skær den ud i små tern.
Skær løg, hvidløg og kartofler i mindre stykker. Sauter løg og hvidløg i lidt olie til de er blanke.
Tilsæt hvidvinen og lad den koge ind til det er næsten væk.
Tilsæt græskar, kartofler, fløde og fond og lad det hele småsimre i ca 15-20 minutter.
Blend det hele med en stavblender. Hvis suppen er for tyk, kan den spædes med lidt mere fond.
Smag suppen til med salt, peber og lidt citronsaft.
Tilbehør: F.eks. godt brød, ristede bacontern, god fetaost, ristede græskarkerner eller kylling.
1 stk Hokkaido græskar
1 dl græskarkerner
2 stk rødløg
100 g grønkål
Olie, salt og peber
Vask græskarret grundigt, halver og fjern kerner. Skær den ud i tern på 1 x 2 cm. Skær rødløget i tynde både fra spids til rod.
Vend græskar, rødløg, græskarkerner, salt, peber og olie sammen og bag det hele i ovnen i 8-10 minutter ved 200 grader. Græskarret skal være fast men ikke hård.
Tag den ud af ovnen og vend den sammen med de fintsnittede grønkål og server til et godt stykke kød eller en god gryderet.
Ovnbagte græskar er et godt alternativ til f.eks kartofler. Kalorieindholdet er kun 1/5 af kartofler.
100 g græskar indeholder ca. 75 kcal, hvorimod kartofler indeholder ca. 340 kcal.
500 g skrællet græskar uden kerner
1 stort løg
200 g sukker
2 dl eddike
50 g rosiner
1 nip safrantråde
1/4 tsk stødt nellike
1/2 tsk stødt ingefær
1 kanelstang
Evt lidt Atamon
Skær græskarret i små stykker og kom det i en gryde med de øvrige ingredienser.
opvarm det forsigtigt til sukkeret er opløst. Bring det hele i kog. Skru ned og lad det småkoge under låg til græskarrene begynder at blive bløde. Fjern låget og lad det småkoge yderligere 30-40 min til chutneyen begynder at blive tyk og moset. Rør af og til så den ikke brænder på.
Fjern gryden fra komfuret og vend et par skefulde atamon i og hæld på rene skoldede glas.